
Ukończono pierwsze globalne badania nad GBS, infekcją zagrażającą kobietom i dzieciom
7 listopada 2017, 10:04Co piąta ciężarna kobieta na świecie jest nosicielką bakterii Streptococcus z grupy serologicznej B (GBS). Nosicielstwo to jest jednym z najpoważniejszych, a jednocześnie możliwych do uniknięcia, ryzyk wiążących się z pogorszeniem stanu zdrowia kobiety i jej dziecka

Więcej ataków z użyciem koparek kryptowalut. Ransomware mniej popularne
15 marca 2018, 11:00Microsoft informuje, że firmowi specjaliści ds. bezpieczeństwa obserwują coraz więcej ataków, podczas których komputery ofiar infekowane są oprogramowaniem wydobywającym kryptowaluty. Jednocześnie spada liczba ataków za pomocą ransomware.

Silny dowód na związek opryszczki z... chorobą Alzheimera
20 lipca 2018, 05:31Nie można wykluczyć, że wirus opryszczki przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera. Gdy tajwańscy naukowcy przyjrzeli się osobom, które z powodu poważnej infekcji wirusem opryszczki zostali poddani agresywnemu leczeniu, okazało się, że relatywne ryzyko demencji spadło u tych osób aż 10-krotnie.

Małopolskie: w ustach dziecka pochowanego w jaskini znaleziono czaszkę ptaka
22 listopada 2018, 10:01W ustach dziecka pochowanego ok. 200 lat temu w jaskini Tunel Wielki archeolodzy odkryli czaszkę zięby; kolejna znajdowała się przy policzku dziecka. To jedyny odkryty do tej pory nowożytny szkielet człowieka, znaleziony w jaskini na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej - uważają odkrywcy.

Za 40 lat może zabraknąć ryb
17 grudnia 2018, 12:50Zbliża się okres świąteczny, czas w którym Polacy chętnie przygotowują dania z ryb - zarówno te tradycyjne jak i bardziej nowoczesne. Panuje przekonanie, że o dostępność ryb nie musimy się dzisiaj martwić. Tymczasem brak naszych odpowiedzialnych wyborów przy zakupie gatunków ryb morskich może doprowadzić do tego, że zabraknie ich dla przyszłych pokoleń.

Popularny dodatek do żywności wywołuje cukrzycę i otyłość?
25 kwietnia 2019, 12:16Konsumpcja propionianu, popularnego dodatku do żywności, który jest szeroko używany w wypiekach czy dodatkach smakowych, zwiększa poziom hormonów odpowiedzialnych za otyłość i cukrzycę. Badania, z których płyną takie wnioski, prowadzili naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health we współpracy ze specjalistami z Brigham and Women’s Hospital oraz Centrum Medycznego Sheba w Izraelu

W Pampa La Cruz znaleziono przedstawiciela kultury Chimú, pochowanego w luksusowej garderobie z piór
3 września 2019, 05:45Kończąc obecny sezon wykopaliskowy na terenie Pampa La Cruz w Huanchaco w Peru, zespół archeologa Gabriela Priety natrafił na szczątki przedstawiciela kultury Chimú, pochowanego w luksusowym kaftanie (tabardzie) i stroiku z piór egzotycznych ptaków.

Id Mjahdi - pierwsza afrykańska wioska w pełni zasilana energią słoneczną
18 grudnia 2019, 11:56Id Mjahdi w Maroku została pierwszą afrykańską wioską w pełni zasilaną energią słoneczną. Maroko jest niekwestionowanym liderem energii odnawialnej - podkreśla Francesco La Camera, dyrektor Międzynarodowej Agencji Energii Odnawialnej (IRENA). To tu znajduje się w końcu Noor-Ouarzazate - największa na świecie elektrownia słoneczna.

Układ odpornościowy jest upośledzany przez nadmiar soli. Gorzej radzi sobie z bakteriami
26 marca 2020, 10:31Wydaje się, że spożywanie zbyt dużych ilości soli negatywnie wpływa na możliwość obrony organizmu przed bakteriami. Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych na myszach i 10 ochotnikach. Badania prowadzili specjaliści ze Szpitala Uniwersyteckiego w Bonn.

Rok nagród dla dr. Przemysława Mroza. Tym razem został 1. laureatem Nagrody im. Franka Wilczka
17 lipca 2020, 05:26Dr Przemysław Mróz z Obserwatorium Astronomicznego Uniwersytetu Warszawskiego został laureatem 1. edycji Nagrody im. Franka Wilczka. Kapituła nagrodziła go za scharakteryzowanie populacji planet swobodnych w Drodze Mlecznej i odkrycie najbardziej wiarygodnych kandydatów na małomasywne planety swobodne. To jedno z największych osiągnięć polskiej astronomii w ostatnich latach.